Jadłospis
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, przekazujemy Państwu informację dotyczącą alergenów jakie mogą występować w produktach występujących w żywieniu dzieci w przedszkolu.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – opisane w załączniku Nr II do rozporządzenia 1169/201
W związku z powyższym pod jadłospisem znajdziecie Państwo spis alergenów (od 1 do 14), a przy każdym posiłku (śniadanie, obiad, podwieczorek) numery alergenów jakie zawiera ten posiłek.
Poniedziałek 21.04.2025 Lany Poniedziałek
Śniadanie:
Alergeny:
Obiad:
Alergeny:
Podwieczorek:
Alergeny:
Wtorek 22.04.2025
Śniadanie: mleko, kakao, chleb żytnio-pszenny, masło, twarożek, papryka
Alergeny: 1,7
Obiad: kapuśniak z kiełbaską, ryż z jabłkami, śmietaną i jogurtem naturalnym, sok jabłkowy
Alergeny: 1,7,9
Podwieczorek: chleb żytnio-pszenny, masło, szynka wędzona, ogórek kiszony, herbata owocowa
Alergeny: 1,7
Środa 23.04.2025
Śniadanie: mleko, płatki owsiane, chałka z kruszonką, masło, jabłko
Alergeny: 1,3,7
Obiad: manna na rosole z natką pietruszki, ziemniaki, klopsiki w sosie, kalafior na parze, sok wiśniowy
Alergeny: 1,3,7,9
Podwieczorek: bułka kajzerka, masło, pasta z jaj, rzodkiewka, herbata z cytryną
Alergeny: 1,3,7
Czwartek 24.04.2025
Śniadanie: mleko, kawa inka, masło, chleb wieloziarnisty, masło, stół szwedzki, warzywa różne
Alergeny: 1,5,7,8
Obiad: zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaki, kotlet z ryby z pieca, surówka z kapusty kwaszonej, woda z miętą
Alergeny: 1,3,4,7,9
Podwieczorek: rogal drożdżowy, masło, marchewka, herbata owocowa
Alergeny: 1,3,7,9
Piątek 25.04.2025
Śniadanie: mleko, płatki kukurydziane, bułka angielka, masło, polędwica drobiowa, pomidorki
Alergeny: 1,7
Obiad: zalewajka z kiełbaską, kasza jęczmienna, sos z mięsa wieprzowego, ogórek kiszony, kompot z aronii
Alergeny: 1,7,9
Podwieczorek: soczek wieloowocowy, banany, andruty
Alergeny: 1,7
Alergeny
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹;
b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹;
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne;
4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9.Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(¹) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy