Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, przekazujemy Państwu informację dotyczącą alergenów jakie mogą występować w produktach występujących w żywieniu dzieci w przedszkolu.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI – opisane w załączniku Nr II do rozporządzenia 1169/201

W związku z powyższym pod jadłospisem znajdziecie Państwo spis alergenów (od 1 do 14), a przy każdym posiłku (śniadanie, obiad, podwieczorek) numery alergenów jakie zawiera ten posiłek.


Poniedziałek 13.01.2025 

Śniadanie: mleko, płatki, chleb pszenno-żytni, masło, miód, papryka
Alergeny: 1,5,7,8

Obiad: zupa kalafiorowa z natką pietruszki, ryż z jabłkami, jogurtem naturalnym i śmietaną, kompot wiśniowy
Alergeny: 1,7,9

Podwieczorekchleb żytnio-pszenny, masło, polędwica sopocka, ogórek kwaszony, herbata owocowa
Alergeny: 1,7

Wtorek 14.01.2025

Śniadanie: mleko, kakao, chałka drożdżowa, masło, chipsy jabłkowe
Alergeny: 1,3,7

Obiad: rosół z makaronem i natką pietruszki, ziemniaki, bitka ze schabu, fasolka szparagowa z pieca, sok jabłkowy
Alergeny: 1,3,7,9

Podwieczorek: jogurt naturalny z bananami, chrupki bananowe
Alergeny: 1,7

Środa 15.01.2025

Śniadanie: mleko, płatki ryżowe, chleb baltonowski, masło, serek almette, rzodkiewka
Alergeny: 1,7

Obiad: krem z soczewicy z wkładką, kasza bulgur, potrawka z kurczaka, gruszka, kompot porzeczkowy
Alergeny: 1,7,9

Podwieczorek: chleb baltonowski, masło, jajka, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną
Alergeny: 1,3,7

Czwartek 16.01.2025

Śniadanie: mleko, płatki kukurydziane, chleb wieloziarnisty, masło, schab gotowany, ogórek świeży
Alergeny: 1,5,7,8

Obiad: zupa ogórkowa z natką pietruszki, makaron z jagodami i śmietaną, orzechy włoskie, sok wiśniowy
Alergeny: 1,3,7,9

Podwieczorek: rogale, masło, jabłko, herbata owocowa
Alergeny: 1,3,7

Piątek 17.01.2025 

Śniadanie: mleko, kawa inka, bułka angielka, masło, ser żółty, wędlina, różne warzywa
Alergeny: 1,7

Obiad: ryżanka z natką z pietruszki, ziemniaki, kotlet z ryby, surówka z kapusty kwaszonej, kompot z aronii
Alergeny: 1,3,4,7,9

Podwieczorek: soczek owocowy, ciasto piaskowe, kiwi
Alergeny: 1,3,7


Alergeny

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę¹;
b) maltodekstryn na bazie pszenicy¹;
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne;

4.Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6.Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego¹;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9.Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej  bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

(¹) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy i zgodnie z informacją producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy